woensdag 3 april 2013

Toegangskaartjes: Gratis toegang Museum Jan Heestershuis in MuseumweekendSCHIJNDEL - Tijdens het Museumweekend op 6 en 7 april kunnen bezoekers gratis het Museum Jan Heestershuis bezoeken. Zowel op zaterdag als op zondag is er een museumrondleider aanwezig die meer kan vertellen over het museum en de huidige expositie WAAR?! De Glazen Boerderij in het Museum Jan Heestershuis.


Sinds een paar maanden is op de Markt in Schijndel de Glazen Boerderij te zien. Het gebouw is ontworpen door architect Winy Maas (MVRDV), die is opgegroeid in Schijndel. De Glazen Boerderij is geïnspireerd op Schijndelse boerderijen. Op het gebouw, dat helemaal van glas is, bevindt zich een print van de gemiddelde boerderij. Bij veel mensen roept de Glazen Boerderij vragen op. Wat zie ik nu eigenlijk? Welke techniek is gebruikt? Past dit gebouw wel in Schijndel? Wat heeft Winy Maas (MVRDV) nog meer gemaakt? In het Museum Jan Heestershuis zijn de antwoorden te vinden.

Te midden van het historische interieur van het voormalig woonhuis van de Schijndelse kunstenaar Jan Heesters, ontdekken bezoekers dat er veel discussie en onderzoek voorafging aan de komst van de Glazen Boerderij. Foto's en archiefstukken zijn te zien, op basis waarvan er onderzoek is gedaan naar de Schijndelse boerderijen. Van de Glazen Boerderij is een maquette te zien. Op de maquette zijn goed de bijzondere details van het gebouw te ontdekken. Het paard voor het raam, de kleerhanger waarmee een raam wordt opengehouden, de schaduw van een boom en voor de oplettende beschouwer de raampjes van de ene muur die op de andere muur doorschemeren. Een extra bijzonderheid van de maquette is dat deze ook van binnenuit te bekijken is. Wel eens eerder de gehele buitenkant van een boerderij in een oogopslag gezien?

In het paviljoen van het museum worden maquettes van andere gebouwen van architectenbureau MVRDV getoond. De diversiteit van de gebouwen is groot. Verbindende factor is dat er altijd sterk wordt gekeken naar de context waarin een gebouw wordt neergezet. De omgeving van een gebouw en de vragen van de opdrachtgever zijn erg belangrijk in een ontwerp. Het thema 'context' wordt ook uitgewerkt door drie beeldend kunstenaars die net als Maas in Schijndel zijn opgegroeid: Jeanne van Heeswijk, Jeroen Kooijmans en Hester Oerlemans.

De tentoonstelling WAAR?! is vanwege de grote belangstelling verlengd tot en met 8 september 2013. De tentoonstelling is gesubsidieerd door het Brabants Kenniscentrum voor Kunst en Cultuur. Het Museum Jan Heestershuis is geopend van dinsdag tot en met zondag (13.00 – 17.00 uur). Adres: Pompstraat 17 in Schijndel

Ga naar de website om meer te weten over deze gratis actie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten