De imposante gevel van het Koninklijk Paleis bepaalt al eeuwenlang het gezicht van de Dam, het bekendste en meest herkenbare plein van Nederland. Al sinds de 17e eeuw zijn ze onlosmakelijk verbonden.
Samen vormen ze niet alleen het geografische centrum maar ook het geheugen van belangrijke momenten in de nationale geschiedenis. Deze heeft voor een ieder een andere herinnering: van Koninklijke vieringen en volksfeesten, van debat, verzet en protest, van herinnering en herdenking en een plein van bestuurlijke macht en handel.
Het plein functioneerde in de Gouden Eeuw als kloppend hart van de groeiende grachtengordel. Het werd door de succesvolle handel zelfs centrum van de wereld. Het gebouw en het plein liepen letterlijk in elkaar over. De Burgerzaal in het toenmalige stadhuis, het huidige Paleis, was van 1655 tot 1808 openbaar toegankelijk en direct aangesloten aan de Dam. De bezoeker van de Burgerzaal waande zich in het middelpunt van het universum, hij vond de wereld aan zijn voeten. Met de komst van Lodewijk Napoleon veranderde de functie van het gebouw en de zaal. Het gebouw werd een paleis, de republiek veranderde in een Koninkrijk en het plein kreeg een nationaal karakter.
'Het Paleis en de Dam' toont de rijke geschiedenis die het gebouw en het plein met elkaar delen. Beide vormen al eeuwen het hart van Amsterdam, alsook het hart van de Amsterdamse grachten.
Het Paleis is vanaf 28 juni t/m 15 september dagelijks geopend van 11.00 tot 17.00 uur.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten